Gepubliceerd op 8 September 2014
0

Marokkaanse DJ

Marokkaanse dj

Voor Marokkaanse (grote) feesten zoals verlovingen, bruiloften en henna-avonden zijn DJ’s ingehuurd. Zodat gasten gegarandeerd de hele dag worden geëntertaind. Marokkaanse DJ’s kunnen een meeslepende, vrolijke, magische en culturele sferen creëren (lees: Arabische, Nederlandse en Berberse muziek).

De DJ; een man of vrouw?

Allereerst kan er een onderscheid gemaakt worden tussen vrouwelijke en mannelijke DJ’s. In de Marokkaanse cultuur zijn er stammen die gemengde feesten houden. Wat inhoudt dat mannen en vrouwen samen in een ruimte feesten. Daarentegen zijn er ook stammen waarbij de feesten gescheiden houden. Voor de laatstgenoemde is het handig om een vrouwelijke of een mannelijke DJ te huren.

Anasheed muziek

Islamitische gezien is het niet toegestaan om bepaalde muziekinstrumenten te gebruiken bij het draaien van muziek. Daarom is er tegenwoordig anasheed-muziek in het leven geroepen: muziek met islamitische instrumenten. Bij het huren van een DJ kan worden aangegeven of er instrumentele muziek of juist alleen anasheed mag worden gedraaid op het feest. Door het aangeven van je wensen kan op maat gekeken worden welke nummers door de DJ mogen worden afgespeeld. Zoals een oud gezegde luidt: “U vraagt, wij draaien…”

Dakka Marakchia

Issawa, Gnawa en Dekka el Marrakshia, zijn muziekstijlen die hun origine in de Marokkaanse cultuur hebben. Deze drie stijlen zijn onmisbaar in de Marokkaanse muziekbranche.
Issawa die bekend staan om hun geestelijke muziek, hebben liedjes met religieuze psalmen. Die onder begeleiding zijn van de hobo ghaita en percussie met polyritmiek.
Gnawa staat juist weer bekend om de rode Fez hoedjes. De muzikanten draaien met hun hoofd rondjes, terwijl ze met cracab ( soort castagnetten) op de ritme meeklepperen.
And last but not least: Dekka el Marrakshi. Deze heeft zijn naam te danken aan het Marokkaanse woord ‘Dakka’, dat handenklappen betekend. Door middel van zang en het handenklappen wordt er muziek gemaakt.

Laat de juiste platen draaien! Vindt uw Marokkaanse DJ op Bruilofttip.nl.

Xxx Amira

0 reacties op dit bericht

Reageer!